Webbdesigner

Ett populärt jobb nuförtiden är webbdesign. Om ett sådant jobb läggs ut på Arbetsförmedlingen kan man knappast räkna med att bli kallad till intervju såvida man inte har en mycket gedigen portfolio och många års erfarenhet. Att designa webbplatser är ett hantverk som många idag klarar av galant jämfört med förr i tiden då det var mer sällsynt.

Att designa en webbplats
Att designa en webbplats innebär att man ger den en grafisk design som styrs av så kallat märkspråk. Man bestämmer storlek och placering av loggor, ikoner, typografi, stil för bilder och så vidare. Alla olika webbplatser kräver ju olika design för att passa kunden. Man kan inte använda samma stil och design på en sida för Apoteket som för en sida som säljer vintage skateboards. Man bör därför som webbdesigner vara bekant med trender och ha ett intresse för estetik överlag då man kan plocka idéer från gamla magasin, filmer, skivomslag etcetera.

Studera webbdesign
Webbdesign kan studeras både hemma i Sverige och i många andra länder. Man kan kolla upp var man kan studera webbdesign med CSN genom att kolla med sin skola eller CSN. I Sverige kan man plugga webbdesign med olika inriktning vid flera lärosäten. Man kan exempelvis plugga CSS- baserad webbdesign i Umeå, Internet webbdesign med CMS i Luleå och webbdesign med HTML och CSS i Uppsala. Det bästa är att gå in själv och kolla via AllaStudier.se för att få uttömmande information var och vad man kan plugga inom webbdesign.

Kom igång med att skapa din portfolio
Det är som tidigare nämnt av vikt att du har en intressant portfolio att visa upp när du söker jobb. En idé kan vara att du arbetar som konsult i början och tar lite lättare jobb för att bygga upp din portfolio innan du ger dig på de svårare jobben. Det finns många restauranger och caféer som säkerligen vill ha hjälp med en webbplats för en billig penning. Så om du kan tänka dig att ta lite mindre betalt i början så kan du på så sätt bygga upp både erfarenhet och en portfolio.

En första grundkurs i webbdesign.