IT- tekniker

it serviceSom IT- tekniker arbetar du med att ansvara för drift, underhåll och utbyggnad av IT- system. Vidare ger du support till användarna av dessa system. Du behöver därför kompetens inom både det tekniska och inom att kunna hantera frågor som rör stöd och support. Du behöver således certifikat både för nätverk och för support.

Studera
Du kan plugga IT- teknik på många av landets universitet och högskolor med många olika inriktningar. Du kan exempelvis välja att studera till civilingenjör med inriktning datateknik i Karlstad, eller så kan du studera kandidatprogram i datavetenskap i Uppsala. Linux Serveradministration 15 hp finns på distans och masterprogram, ICT Innovation, Inbyggda system finns på KTH. Det finns utbildningar på många andra ställen i landet också, och du kan även välja att studera IT- teknik i andra länder om du vill det. Du kan plocka ihop din egen utbildning om du inte vill gå program, vilket passar många. Så möjligheterna är många om du vill specialisera dig inom just IT- teknik.

Arbetsmöjligheter
Som IT- tekniker kan du arbeta som fast anställd eller som konsult. Det är inga direkta svårigheter att få jobb inom branschen, men då det är många som innehar kompetensen nuförtiden så är det bra om du har ett specialistområde alternativt har en extra utbildning. Då det ges kurser som ger extra kompetens lite varstans i landet är det en god idé att ta några sådana kurser för att kunna slå sig fram på marknaden. Tidigare var det lättare att få den här sortens jobb då de äldre generationerna inte innehade kompetens inom IT, men de yngre generationerna kan mycket mer inom IT, varför det är svårare nuförtiden.

Lönestatistik
Medellönen för IT- tekniker ligger på cirka 26 000 kronor. Cirka 20 % av landets IT- tekniker har en lön runt 26 000 kronor. Näst vanligast lön ligger enligt statistiken runt 22 000 – 24 000 kronor. Man kan därför kräva en ingångslön runt 22 000 – 24 000 kronor.