Göra sitt eget snus med hjälp av snussatser

Om man är intresserad i snus och tobak, kan det vara spännande att få sätta sin egen prägel på sitt snus. Det kan också vara av intresse att själv få ta del av tillverkningsprocessen, och det kan till och med bli en hobby av det hela. Egentillverkat snus med intressanta och innovativa smakblandningar kan även vara en fantastiskt rolig julklapp eller present till en tobaksfrälst familjemedlem eller vän. Det finns alltså ett flertal roliga aspekter vid att tillverka sitt eget snus, och det är också bra mycket billigare än att köpa färdigt snus i matbutiken.

Tillverkningsprocessen
Ett flertal olika snussatser finns att välja mellan, vilka kan införskaffas på www.pgw.se/tobak/snussatser.html och tillverkningsprocessen är i princip densamma oavsett vilken sort man väljer. Det är endast tidsåtgången som skiljer sig åt, men merparten av tiden är passiv då snuset ska torkas i ugn, och det går endast åt 15-20 minuter aktivt arbete per kilo färdigtillverkat snus.

Vid snustillverkning måste man bearbeta råtobaken, vilket sker i flera steg. Först blandar man vatten och salt och fördelar detta i råtobaken så att den blir rejält fuktig. Sedan läggs blandningen i en burk som sätts in i ugnen på låg temperatur under närmare ett dygn. Efter att blandningen torkats i ugnen tillsätts en blandning av vatten och soda, sedan ska blandningen svalna. Därefter tillsätts lite glycerol för att få rätt konsistens, och sist eventuell arom.

Olika snussatser
Snussatser säljs i lådor som innehåller mellan ett halvt och ett kilo råtobak. Det finns flera olika märken och smaker att välja mellan, bland annat extra stark tobakssmak eller en smak som är mer rökig. Man kan också välja mellan olika konsistenser som grov- eller finmalet råtobakspulver.

Det går utmärkt att göra snus av råtobak utan tillsatt smak, men för att få till ett mer personligt snus kan man prova att blanda i någon snusarom. Det finns ett flertal smaker att välja mellan, som lakrits, mentol och enbär så det är lätt att få tag i just sin favoritsmak.